Written by Super User. Posted in Avl
Propositioner
Læs grundigt, da der er ændringer i forhold til tidligere år.
Hvad er championater for oldenborgheste?
Det er championater for 4 års, 5 års samt 6 års og ældre dressurheste.
Championatets indledende runder afvikles flere steder i landet i forbindelse med afholdelse af stævne i de 4 aktivitetsudvalg.
Der bliver afholdt et finaleshow i forbindelse med Dansk Oldenborg Avls Eliteskue, hvor der vil være en roset til alle ekvipager og ærespræmie til vinderne.
Formålet med at afholde championater for oldenborgheste er, at det bliver nemmere for alle, der selv har lyst til at fremvise sin hest, at få et "R" på hestens stamtavle. Et "R"; på hestens stamtavle er et bevis på, at hesten kan rides.
Championaterne vil blive afholdt udendørs, så vidt muligt.
Til championaterne vil der blive lagt vægt på kriterierne – ridelighed, grundgangarterne og kapacitet.
Skridt
Skridt er en firetaktet gangart, som er velmarkeret og kan fastholdes i alt skridtarbejdet. Når hestens for- og bagben i samme side bevæger sig næsten samtidigt, bliver skridten en næsten samtidig bevægelse. Denne uregelmæssighed, som kan kaldes uregelmæssig eller måske endda pasagtig, medfører en betydelig lavere skridtkarakter, idet det er en grundfejl.
Det er i gangarten skridt, at dressurens ufuldkommenhed er tydeligst. Det er også derfor hesten ikke skal gå til biddet på det tidlige træningsstadium. En for overdreven samling vil ikke kun ødelægge den samlede skridt, men også middel og fri skridt.
Trav
Trav er en totaktet diagonal bevægelse (venstre for og højre bag og modsat) adskilt af et svævningsmoment.
Hesten skal sætte i trav uden tøven og traven skal altid være frigjort, aktiv og med regelmæssige skridt. Travens kvalitet bedømmes ud fra det generelle indtryk, ensartetheden og elasticiteten af travtrinene, som skal komme fra en eftergiven og smidig ryg og en engageret bagpart samt evnen til at fastholde den samme rytme og naturlige balance. Selv efter overgang fra et travtempo til et andet.
Galop
Galoppen er en tretaktet bevægelse, hvor højregaloppens benflytning er som følger: Venstre bagben følges af det diagonale benpar venstre forben og højre bagben og til sidst højre forben.
Herefter kommer et svævningsmoment med alle fire ben uden kontrakt til jorden, inden det hele gentages.
Galoppen skal hele tiden se let og regelmæssig ud. Hesten skal give indtryk af, at den galopperer op ad bakke uden modstand.
Galoppen vurderes ud fra det generelle indtryk, regelmæssighed og letheden som stammer fra let kontakt på biddet med en blød og eftergivende overlinie.
Bagbenene skal være engagerede med en aktiv haseaktion og evnen til at fastholde samme i vendinger skal være tydelig. Hesten skal desuden altid gå med bagbenene i forhovenes spor (ikke på to spor).
Kapaciteten bedømmes ved at dommerne ser på – de tre grundgangarter, typen og hestens fysiske kvalitet, dens udstråling, lethed hvormed programmet gennemføres og dens eftergivenhed og smidighed.
Klasse for 4 års heste
Klassen afvikles som en gangartsbedømmelse (rides efter dommerens anvisning) med 2-3 ekvipager på banen ad gangen i ca. 8-10 min. For at opnå et "R" skal 4 års hesten som minimum have et gennemsnit på 7,0.
Ved lige placering vil ekvipagen med flest points i Kapacitet være bedst placeret. Står to eller flere ekvipager fortsat lige, vil ekvipagen med flest point i Ridelighed være bedst placeret.
Der vil blive uddelt rosetter til de ekvipager, som har redet klassen til minimum 7,0. Disse ekvipager vil samtidig opnå adgang til at tilmelde sig til finaleshowet, der afholdes i forbindelse med eliteskuet.
Ved finaleshowet, vil klassen ligeledes blive afviklet som en gangartsklasse, hvor der rides efter dommerens anvisning. Til finaleshowet vil der være rosetter til alle ekvipager og ærespræmie til den bedste ekvipage.
Det er i denne klasse tilladt at ride med pisk (120cm inkl. snert) eller sporer – ikke begge dele.
Klasse for 5 års heste
Ekvipagerne bedømmes i programmet FEI Dressurprogram for 5 års – Indledende. For at opnå et "R", skal ekvipagen have et gennemsnit på minimum 7,0.
Ved lige placering vil ekvipagen med flest points i Kapacitet være bedst placeret. Står to eller flere ekvipager fortsat lige, vil ekvipagen med flest point i Ridelighed være bedst placeret.
Der vil blive uddelt rosetter til de ekvipager, som har redet klassen til minimum 7,0. Disse ekvipager vil samtidig opnå adgang til at tilmelde sig til finaleshowet, der afholdes i forbindelse med eliteskuet.
Ved finaleshowet, vil ekvipagerne blive bedømt i programmet FEI Dressurprogram for 5 års-Finale. Til finaleshowet vil der være rosetter til alle ekvipager og ærespræmie til den bedste ekvipage.
Klasse for 6 års og ældre heste
Championatet kan startes af 6 år og ældre heste. Der er ikke nogen grænse for hvor høje klasser man har startet.
Ekvipagerne bedømmes i programmet LA5 - A. For at opnå et "R", skal ekvipagen have et gennemsnit på minimum 7,0.
Ved lige placering vil ekvipagen med flest points i Kapacitet være bedst placeret. Står to eller flere ekvipager fortsat lige, vil ekvipagen med flest point i Ridelighed være bedst placeret.
Der vil blive uddelt rosetter til de ekvipager, som har redet klassen til minimum 7,0. Disse ekvipager vil samtidig opnå adgang til at tilmelde sig til finaleshowet, der afholdes i forbindelse med eliteskuet.
Ved finaleshowet, vil ekvipagerne blive bedømt i programmet LA5- A. Til finaleshowet vil der være rosetter til alle ekvipager og ærespræmie til den bedste ekvipage.
Tilmelding til finaleshow
Finalen afholdes i forbindelse med Dansk Oldenborg Avls eliteskue.
Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at dagen er et heldags arrangement, hvorfor bestilling af opstaldning kan være en fordel.
Såfremt man opnår sit ”R” ved de lokale stævner, får man invitation til Finalen. Tilmelding til finalen foregår via DRF GO.
Der skal være betalt tilmeldingsgebyr samt for evt. opstaldning inden start, ellers vil anmeldelsen blive annulleret.
Hvilke ryttere kan deltage?
Championatet er åbent for ryttere, som er medlem af Dansk Oldenborg Avl, samt ryttere, der starter på en hest, hvis ejer er medlem af Dansk Oldenborg Avl.
Dog kan ryttere, der ikke er medlem af Dansk Oldenborg Avl, eller ryttere, der rider en hest, hvis ejer ikke er medlem af Dansk Oldenborg Avl, deltage mod betaling af et højere tilmeldingsgebyr.
Det er tilladt at skifte rytter ved Finalestævnet.
Hvilke heste kan deltage?
Championatet er åbent for alle oldenborgheste med DOA bordeaux pas, samt oldenborgheste med minimum 25 % oldenborgblod og hvis far er kåret / avlsgodkendt i DOA, samt alle øvrige DOA kårede individer, herunder vallaker, der er vallakbedømt.
Passet skal fremvises på pladsen før klassens start.
Følhopper
Idet, følhopper der ikke har folet minimum 4 måneder før afholdelsen af championatet i flg. DRF's reglement ikke kan deltage ved kvalifikations stævnerne, er der mulighed for, for så vidt de overholder 4 måneders reglen, at starte en kvalifikations klasse ved Eliteskuet. Hvis man her opnår sit "R" med minimum 7,0 kan man efterfølgende starte Finale klassen.
Dommere
Championatet vil blive bedømt af to dommere. Hvor af mindst den ene er fra Dansk Rideforbunds championatsdommerliste, den anden dommer skal mindst være B-dommer.
Generelle bestemmelser
- Tvivlsspørgsmål stilles til bestyrelsen
- Alle hestepas fremvises i sekretariatet inden klassens start
- Optømning i alle klasser er trense
- Det er ikke tilladt at benytte hjælpetøjler, hverken på opvarmningsbanen eller konkurrencebanen
- Hvor intet andet er anført, er Dansk Rideforbunds reglement med seneste rettelser gældende
- Der vil på dagen være mulighed for at få en kopi af kritikken (henvendelse i sekretariatet efter klassens afslutning)
- Championatet holdes udendørs
BEMÆRK – Bandager, gamacher og klokker er ikke tilladt!
Hvad koster det at deltage?
- Championat – medlem - kr. 350,-
- Championat – ikke medlem - kr. 600,-
- Boks til championat – se prisen hos de respektive Aktivitetsudvalgs stævneinfo.
- Finaleshow - medlem - kr. 300,-
- Finaleshow – ikke medlem - kr. 500,-
- Boks til finaleshow - kr. 750,-
Tilmeldingsgebyret går til dækning af dommerudgifter, rosetter, ærespræmier, registrering af resultater, labels i hestepas, leje af baner samt diverse udgifter til hjælpere.
Dansk Oldenborg Avl forbeholder sig ret til at aflyse championatet, såfremt der er for få tilmeldinger.
Print
Email
Written by Super User. Posted in Avl
Information vedr. brugsprøver for kårede hopper og vallakker med DOA godkendt afstamning
Formålet med brugsprøver er i høj grad, at få sin hest afprøvet med hensyn til brugegenskaber og ikke mindst temperament, som jo er et kardinalpunkt for vor avl. Ved bestået prøve tildeles kårede hopper et ”R” og der indsættes en label med prøveresultatet i hestens pas. Det har vist sig, at heste med bestået brugsprøve er særdeles omsættelige.
Brugsprøven afholdes i samarbejde med TAF.
Der kræves ikke stort forarbejde for at indsyne sin hest: Den skal være trense- og longevant. Ikke andet. Den vil så blive tilredet i løbet af de 30 dage inden prøven.
På prøvedagen afleverer træningslederen sin vurdering af hestens temperament og kapacitet mv. Dommeren vurderer hestens løsspringning om formiddagen og om eftermiddagen vurderer dommeren hesten under kendt rytter inden den går videre til fremmedrytteren, som også giver karakterer.
Prøveresultatet er således afhængigt af 3 forskellige personers vurdering.
Oldenborgere: (TAF har egne krav)
- 3 års heste skal opnå 650 point, 4 års heste skal opnå 675 point og 5 års og ældre skal opnå 700 point for at bestå prøven.
- Hesten skal medbringe sit pas, egen trense og 2 sadelunderlag.
- Hesten kan medbringe egen sadel (af god beskaffenhed), benbeskyttelse til løsspringning mv.
- Der er ikke krav om skoning og skulle det blive nødvendigt vil ejer blive kontaktet af træningslederen.
Det tilrådes, at hesten har fået tandeftersyn af dyrlæge senest 14 dage før prøvens start.
Ved indsyningen gennemgåes hesten af teknisk udvalg og træningsleder Ole Hummelshøj. Hesten vises ved hånd i skridt og trav og evt. skader, sår, ar, hævelser mv. noteres. Desuden noteres/mærkes dét udstyr hesten medbringer til opholdet.
Kørebrugsprøver
Vi ønsker at se en hest , med 3 gode gangarter, der villigt lader sig spænde for en vogn, og køre denne.
En hest , der opmærksomt følger kuskens anvisninger; både de anholdende, og de fremaddrivende, samt let og ubesværet lader sig stille på buet spor.
En hest, der viser kapacitet til at kunne køre på min. Middelsvært niveau.
SELVE PRØVEN:
- Prøven afholdes udendørs.
- Hesten køres ind for lange liner, og spændes for vognen. Her må der gerne være en hjælper til at holde hesten.
- På dommerens anvisninger, køres hesten i skridt , trav og galop.
- Der skal kunne vises galop på begge volter.
- Der skal kunne vises trav på begge volter, i slangegang samt i en øgning.
- Der skal kunne vises en parade ( stilstand)
- Når dommeren har set det som han / hun ønsker, skal hesten spændes fra vognen, og køres ud for lange liner. En hjælper må gerne holde hesten ved fraspænding.
- Hele dagen gælder der ; at så snart hesten kører med vognen, skal der være en ansvarlig hjælper på vognen.
ENDAGSPRØVE:
- Her møder ejer / kusk selv med hesten, egen sele og egen vogn, hvorefter der aflægges prøve ( se bedømmelsesskema )
- Sele og vogntype er efter eget valg, blot det er i forsvarlig stand.
GENERELLE BESTEMMELSER :
- Hesten skal være vaccineret efter de til enhver tid gældende nationale vaccinationsregler.
- Prøven er for heste med Dansk bordeux OL pas, DOA kårede individer, samt heste med min. 25 % Oldenborgblod, hvor faderhingsten er kåret i DOA.
- Hestens pas afleveres i sekretariatet inden prøvens start.
- Hvis hesten består prøven, indberettes resultatet til SEGES, og en kåret hest vil få et K foran sit OL nummer.
- Hvis hesten har bestået prøven, indsættes labels og stempel i hestens pas på prøvedagen.
- For at bestå prøven skal :
- 3 års opnå min. 65 % af max point
- 4 års opnå min. 70 % af max point
- 5 års og ældre heste opnå min. 75 % af max point
- Det er frivilligt om hesten skal bære skyklapper.
- Hjælpetøjler,bandager, gamacher, klokker og lignende må ikke benyttes.
- Der vil på dagen være mulighed for at få en kopi af bedømmelsen, ved henvendelse i sekretariatet.
- Tilmeldingsskema findes på Dansk Oldenborg Avls hjemmeside, hvor man også kan se priser m.m.
- Prøven afholdes i samarbejde med Trakehneravls forbundet i Danmark.
- Hvor intet andet er anført, køres der efter Dansk Køreforbunds reglement med nyeste rettelser.
Klik her for at se bedømmelsesskema til kørebrugsprøve
Éndags ridebrugsprøve
Ved en-dags rideprøven skal hesten starte med løsspringning, hvorefter dommeren afgiver point. Dernæst skal hesten rides med egen rytter og efterfølgende med fremmedrytter. Her vil den få point af både dommer og fremmedrytter.
Hesten får karakterer i ridelighed, villighed, gangarter (skridt, trav, galop, kapacitet).
I springdelen gives karakterer for taktion, benteknik, brug af ryg og kapacitet.
Prøven vil foregå i ridehus.
Hesten tildeles R i passet ved bestået prøve.
Krav til uddannelse:
Hesten skal kunne rides i skridt, trav og galop. Desuden skal den kunne løsspringes.
Print
Email